Högbergsgatan 26, Stockholm

+4608-641 64 60


Mosebacke hostel - history

Vår anrika historia

Precis som resten av Stockholm är våra kvarter fyllda av intressant historia och mycket har hänt genom åren.

Byggnaden vi huserar i uppfördes redan på 1600-talet och våra lokaler har ändrat skepnad många gånger, och har bland annat huserat Skandinaviens största inomhuspark för skateboard.

Gatunamnet

Vår gatan Högbergsgatan är ca 1700 meter lång och har sett ungefär likadan ut sedan 1640-talet. Gatan har fått namnet efter den terräng som gatan befinner sig på (högt berg). Gatan har tidigare hetat Höghe bärga gatan (1647) och Högh bärga gatan (1649). Under en kortare period kallades en del av gatan Henrik Keijsers gata efter boktryckaren Henrik Keyser som hade sin bostad och trädgård här vid 1600-talets mitt. Vår granne Katarina kyrka gav den namnet S:te Catharinæ gata (1664) och även Sancta Catarina gathun (1670), innan det nuvarande namnet fastställdes 1919.

Våra grannar

Vid Högbergsgatan 15 ligger Katarina kyrka och Katarina kyrkogård där bland andra kända svenskar som Cornelis Vreeswijk, Anna Lindh och Per Anders Fogelström har fått sin sista vila.

Mosebacke Hostel genom åren

Mycket har hänt i våra lokaler, från församling till skateboardpark och biograf. Nedan är några viktiga årtal från vår spännande nutidshistora. Följ med på en historisk resa genom förändringarna som skett genom åren.

 

 

En lokal i ständig förändring

Modernt och fräscht boende i Stockholm - Vandrarhem på söder

Biograf Ritio

Ritio var den tionde biografen under biografjätten RI, som verkade i Stockholm. De flesta biografer hade namn som började på RI, och namnet Ritio fick det just eftersom det var det tionde (andra biografer i koncernen är Rival och Rigoletto).

 

Folkets bio

Folkets bio är en kulturförening som övertog verksamheten 1973 och drev det sedan i några år innan de expanderade och tog över biograf Zita på Östermalm.

 

New Sport House skateboardpark

Skandinaviens första inomhuspark för skateboard var ett populärt tillhåll för ungdomar som anammat den amerikanska trenden att åka skateboard. Var förutom ett ställe att åka skateboard en tillverkare av brädor och tillbehör. Foton av Ove Grinder Garpeman.

Se unik video

Sveriges Television gjorde ett reportage från skatehallen när det begav sig. Se gärna denna film, som är en del av vår kulturhistoria. Klicka här för filmen.

 

Finska filadelfiakyrkan (Filadelfiaseurakunta)

Kyrkan verkade i lokalerna i 22 år, och samlades för mässor och högtider i de generösa lokalerna.

 

Färg och möbelaffär (Ritio)

En unik affär såtillvida att de saluförde både färg och möbler i samma butik. Hade ett ganska speciellt sortiment bestående av möbler, tapeter, färg och interiörsdetaljer.

 

Mosebacke Hostel

Efter omfattande renoveringar och ombyggnader öppnar Mosebacke Hostel och erbjuder vandrarhem med utmärkt standard. Vi fortsätter förbättra och utveckla verksamheten till dagens datum och in i framtiden. välkommen att bo på en mycket historisk plats i mitten av händelsernas Stockholm.

 

 

Billigt och bra vandrarhem på Södermalm i Stockholm